Bli sterkere uten å løfte vekter.

Utvinnelsen av kraft bor i det transversale planet og det transversale planet er der vi roterer fra, vår evne til å rotere. Stå og roter kroppen din til venstre og høgre, dette er det transversale planet.

Rotasjon blir laget ut i fra de to andre bevegelses plan, saggittal – forover, bakover og frontal plan – side til side.

Menneskene roterer mer enn andre dyr pga. vi går på to ben, dette bringer rotasjon inn i kroppen vår pga. bekkenet dreies av at vi flytter bena når vi går, og ryggsøylen er vertikal og består av veldig mange små ledd og reagerer på denne rotasjonen. Om vi ikke roterer energiøkonomisk nok vil vi bruke mer kraft fra de andre to planene.

Da henter vi kraft fra feil sted og dette betyr flere ting – vi blir automatisk langsommere og vi er mer disponert for skader og tretthet.

TIPS: Om du har et tilbakevendende, langvarig muskel og skjelett problem, legg merke til hvor godt du roterer. Stå med føttene sammen og roter så langt du kan mot venstre og så langt du kan mot høgre.

Pass på at du ikke lener deg bakover. Er det sideforskjell ? Start derfra….

Styrke er bra, men styrke uten kontroll er langt fra godt og kan være direkte skadelig. Om vi f.eks. gjør en idrettsutøver mer effektiv i bevegelse vil vi automatisk gjøre han/hun sterkere.

En blir sterkere uten å ha gjort noe spesielt for det, ganske enkelt fordi evnen til å hente og formidle kraft er større. Ved bevægelse lærer vi nervesystemet å rekruttere flere motor enheter og på den måten blir du automatisk sterkere.

Dette er reversert ingeniør kunst. Å jobbe hardt er ikke det samme som effektivt. Jo, du en kan jobbe hardt for å oppnå noe, men nøkkelen er å jobbe smart.

Når vi slapper av og gir slipp på unødvendig spenning vil vi bli mer effektive. Rotasjon handler mye om å slappe av, selvfølgelig forutsatt at leddene våre også er mobile nok.

En av de største årsakene til nedsatt rotasjon er stivhet i midtryggen. Den er ment å kunne rotere mye pga. måten de små fasett leddene er organisert på der de ligger vinkel skrått på hverandre.

Om dette ikke skjer vil en hente ut bevegelsen andre plasser fra, som i korsrygg og nakke. Det vil oppstå en kompensasjon og disse områdene vil bli overarbeidet.

Dette vil føre til at de gjør oppgaver de ikke er ment til og vevet vil bli trett og potensielt vil det kunne oppstå smerter.

TIPS: Om nakke eller korsrygg gjør vondt bruk tid på å få litt mer bevegelighet inn i midtryggen.

I behandlings time nr.4 i Strukturell integrerings serien setter vi av en hel time til rotasjoner, vel og mærke de overfladiske, de mer dype rotasjoner blir arbeidet med i time nr.5 og 6 og 7.

Last også ned min E-Bok 12 Tips Til Bedre Bevegelse ved å melde deg på mitt Nyhetsbrev på denne siden, der du får tips og ideer til hvordan du kan få bedre bevegelse og bli sterkere.

Takk for din tid!

Speak Your Mind

*